itulau_fanua

tala fou

Na taʻua e Tom Knight, le suʻesuʻega o meaola faanatura, "O le seneturi lona 21 o le a avea ma seneturi o le inisinia biology."O ia o se tasi na faavaeina le biology synthetic ma o se tasi o le toalima na faavaeina le Ginkgo Bioworks, o se kamupani fetu i le biology synthetic.Na lisiina le kamupani i le New York Stock Exchange i le aso 18 o Setema, ma o lona tau na oʻo atu i le US $ 15 piliona.
O su'esu'ega a Tom Knight ua suia mai le komepiuta i le biology.Mai le taimi o le aoga maualuga, na ia faʻaaogaina le malologa o le taumafanafana e aʻoaʻo ai komepiuta ma polokalame i le MIT, ma faʻaalu ai foi lona tulaga maualuga ma faʻauʻu i le MIT.
Tom Knight I le iloaina o le Tulafono a Moore na valoia le tapulaʻa o le faʻaogaina e tagata o atoms silicon, na ia liliu atu ai lona mafaufau i mea ola.“Matou te manaʻomia se isi auala e tuʻu ai atom i le nofoaga saʻo… O le a le kemisi sili ona lavelave?O le biochemistry.Ou te manatu e mafai ona e faʻaogaina biomolecules, e pei o polotini, lea e mafai ona faʻapipiʻi ma faʻapipiʻi i totonu o le laina e te manaʻomia.tioata.”
O le fa'aogaina o mafaufauga fa'ainisinia ma fa'ata'ita'iga e fa'ata'atia ai mea fa'aolaola ua avea ma metotia su'esu'e fou.O le biology synthetic e pei o se oso i le malamalama o le tagata.I le avea ai o se matata faʻapitoa o inisinia, faʻasaienisi komepiuta, biology, ma isi, o le tausaga amata o le biology synthetic ua faʻatulagaina e 2000.
I suʻesuʻega se lua na lomia i lenei tausaga, o le manatu o le mamanu faʻasolosolo mo tagata suʻesuʻe meaola ua ausia le puleaina o faʻamatalaga o kenera.
Sa fausia e saienitisi i le Iunivesite o Boston se ki o le Gene i le E. coli.O lenei faʻataʻitaʻiga naʻo le lua faʻaogaina o gene modules.E ala i le faʻatonutonuina o faʻamalosi i fafo, e mafai ona ki pe tape le faʻaaliga o kene.
I le tausaga lava lea, na faʻaaogaina ai e saienitisi i le Iunivesite o Princeton ni faʻasologa o gene e tolu e ausia ai le faʻaogaina o le "oscillation" mode i le faailo o le matagaluega e ala i le faʻaogaina o le faʻalavelave faʻatasi ma le tuʻuina atu o le faʻalavelave i le va oi latou.
图片6
Fa'asologa o su'ega o kenera
Cell Workshop
I le sauniga, na ou faalogo ai i tagata o talanoa e uiga i “aano o manufasi.”
I le mulimuli ai i le faʻataʻitaʻiga o le komipiuta, o le "unconference self-organized conference" mo fesoʻotaʻiga saoloto, o nisi tagata inu pia ma talatalanoa: O a oloa manuia o loʻo i ai i le "Synthetic Biology"?Na taʻua e se tasi le "aano o manufasi" i lalo ole Meaʻai E le mafai.
Impossible Food e leʻi taʻua lava o ia o se kamupani "synthetic biology", ae o le mea autu o le faʻatau atu e faʻaeseese ai mai isi mea faʻapitoa aano o manu-o le hemoglobin lea e faʻafefe ai aano o meaʻai vegetarian "aano o manu" e sau mai lenei kamupani pe a ma le 20 tausaga talu ai.O a'oa'iga ua tula'i mai.
O le tekonolosi o loʻo aʻafia ai o le faʻaaogaina lea o le faʻataʻitaʻiga faigofie e faʻatagaina le fefete e maua ai le "hemoglobin."Ina ia faʻaogaina faʻamatalaga o le biology synthetic, ua avea le fefete ma "falegaosimea sela" e gaosia ai mea e tusa ai ma manaʻoga o tagata.
O le a le mea e matua mumu sesega ai le aano ma e iai sona manogi faapitoa pe a tofo?O Mea'ai Impossible o lo'o ta'ua o le "hemoglobin" mauoa i aano o manufasi.E maua le Hemoglobin i mea'ai 'ese'ese, peita'i o mea o lo'o i totonu e sili ona maualuga i maso o manu.
O lea, na filifilia ai le hemoglobin e lē na faavaeina le kamupani ma o se tagata suʻesuʻe biochemist o Patrick O. Brown e fai ma “mea tāua” mo le faia o aano o manu.O le aveeseina o lenei "mea faʻamaʻi" mai laʻau, na filifilia e Brown soya e mauoa i le hemoglobin i o latou aʻa.
Ole auala masani ole gaosiga e mana'omia ai le fa'asa'o sa'o ole "hemoglobin" mai a'a o soya.E tasi le kilokalama o le “hemoglobin” e mana’omia ai le 6 eka o le soya.E taugata le aveeseina o laau, ma ua fausia e le Impossible Food se auala fou: toto le kene e mafai ona tuufaatasia le hemoglobin i le fefete, ma a o tuputupu ae le fefete ma toe faia, o le a tuputupu ae le hemoglobin.I le fa'aogaina o se tala fa'atusa, e pei o le tu'u kusi e tu'u fuamoa i le fua o meaola ninii.
图片7
O le Heme, lea e maua mai i laʻau, e faʻaaogaina i "aano o manufasi" burgers
O tekonolosi fou e faʻateleina ai le gaosiga o le gaosiga aʻo faʻaititia le tamaoaiga faʻanatura e faʻaaogaina e le totoina.Talu ai o mea autu o le gaosiga o le fefete, suka, ma minerale, e le tele ni otaota vailaʻau.Mafaufau i ai, o le mea moni o se tekinolosi e "faʻaleleia atili le lumanaʻi".
A talanoa tagata e uiga i lenei tekinolosi, ou te lagona ua na o se tekinolosi faigofie.I o latou mata, e tele naua mea e mafai ona mamanuina mai le tulaga faʻavae i lenei auala.Palasitika leaga, mea manogi, vailaʻau fou ma tui, vailaʻau mo faʻamaʻi faʻapitoa, ma e oʻo lava i le faʻaogaina o le carbon dioxide e faʻapipiʻi ai le masoa… Na amata ona ou maua ni mafaufauga mausali e uiga i mea e mafai ona aumai e biotechnology.
Faitau, tusi, ma sui kenera
O le DNA e aumaia faamatalaga uma o le olaga mai le puna, ma o le puna foi lea o le faitau afe o uiga o le olaga.
I aso nei, e faigofie ona faitau e tagata le DNA sequence ma faʻapipiʻi le DNA sequence e tusa ai ma le mamanu.I le konafesi, na ou faalogo ai i tagata o talanoa e uiga i le CRISPR tekinolosi na manumalo i le 2020 Nobel Prize in Chemistry i le tele o taimi.O lenei tekonolosi, ua taʻua o le "Genetic Magic Scissor", e mafai ona saʻo le suʻeina ma tipi le DNA, ma iloa ai le faʻasologa o kene.
Faʻavae i luga o lenei faʻataʻitaʻiga tekonolosi, tele kamupani amata ua tulaʻi mai.O nisi e faʻaaogaina e foia ai le togafitiga o kenera o faʻamaʻi faigata e pei o le kanesa ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o nisi e faʻaaogaina e faʻaleleia ai totoga mo le totoina o tagata ma iloa ai faʻamaʻi.
O se fa'atekonolosi fa'ata'ita'iga ua vave ona ulufale i fa'atauga fa'apisinisi e iloa ai e tagata le tele o fa'amoemoega o le biotechnology.Mai le va'aiga o le atina'e fa'atatau o le biotechnology lava ia, pe a uma le faitau, tu'ufa'atasiga, ma le fa'ata'ita'iga o fa'asologa o kenera ua matua, o le isi la'asaga e masani lava ona fa'ata'atia mai le tulaga fa'aletagata e maua ai mea e fetaui ma mana'oga o tagata.E mafai fo'i ona malamalama fa'atekonolosi fa'akomepiuta fa'akomepiuta o le isi la'asaga i le atina'eina o tekonolosi fa'aine.
E toʻalua saienitisi Emmanuelle Charpentier ma Jennifer A. Doudna ma manumalo i le 2020 Nobel Prize in Chemistry mo CRISPR technology
“O le to'atele o tagata ua fa'amanino i le fa'auigaina o le biology synthetic... O lenei ituaiga o fetoaiga na tupu i le va o inisinia ma le biology.Ou te manatu o soʻo se mea e maua mai i lenei mea ua amata ona taʻua o le synthetic biology."Fai mai Tom Knight.
O le faʻalauteleina o le taimi, talu mai le amataga o le sosaiete faʻatoʻaga, ua suʻesuʻe ma taofi e tagata uiga o manu ma laʻau latou te manaʻo ai e ala i le faʻagasologa umi ma le filifilia.O le biology fa'akomepiuta e amata sa'o mai le fa'atupuina o uiga e mana'o ai tagata.I le taimi nei, ua faʻaogaina e saienitisi CRISPR tekinolosi e totō ai araisa i totonu o fale suʻesuʻe.
O se tasi o le faʻatonuina o le fonotaga, o le Qiji Founder Lu Qi na fai mai i le vitio amata e mafai e le biotechnology ona aumaia suiga tetele i le lalolagi e pei lava o tekinolosi Initaneti muamua.E foliga mai e faʻamaonia ai na faʻaalia uma e Ofisa Sili o Initaneti le fiafia i le soifua maloloina ina ua latou faamavae.
O lo'o fa'alogo uma tagata tetele i luga ole Initaneti.Pe o'o mai mulimuli ane le tulaga fa'apisinisi o le olaga faasaienisi?
Tom Knight (muamua mai le agavale) ma isi fa'avae Ginkgo Bioworks |Ginkgo Bioworks
I le taimi o le aoauli, na ou faʻalogo ai i se tala fou: Unilever na fai mai ia Setema 2 o le a teu faʻafaigaluega le 1 piliona Euro e faʻateʻa ese ai suauʻu faʻasolosolo i mea mama oloa mama i le 2030.
I totonu o le 10 tausaga, o le fufulu tagamea, fufulu paʻu, ma fasimoli oloa gaosia e le Procter & Gamble o le a faasolosolo malie ona faʻaaogaina mea faʻaola laau poʻo tekinolosi puʻeina carbon.Ua tuu ese foi e le kamupani le isi 1 piliona euros e faatu ai se tupe e faatupe ai suesuega i le biotechnology, carbon dioxide ma isi tekinolosi e faaitiitia ai le kasa.
O tagata na taʻu mai ia te aʻu lenei tala fou, e pei o aʻu na faʻalogo i le talafou, sa fai si ofo i le taimi faʻatapulaʻa e itiiti ifo i le 10 tausaga: Pe o le a vave ona iloa suʻesuʻega tekonolosi ma atinaʻe i le tele o gaosiga?
Ae ou te faamoemoe o le a taunuu.


Taimi meli: Tes-31-2021